ایمپلنت دندان یک درمان عالی برای جایگزینی دندان از دست رفته است که در این درمان یک پایه ایمپلنت در درون استخوان فک قرار داده می شود و به استخوان فک جوش می خورد. در این مقاله به بررسی ایمپلنت دندان و مراحل آن می پردازیم.
ایمپلنت دندان چیست؟
ایمپلنت دندان یک روش درمانی ترمیمی برای درمان بی دندانی می باشد که دغدغه افراد را برای بی دندانی از بین می برد. این دغدغه از گذشته تا به امروز بوده است اما بهتر است بگوییم که با پیشرفت علم و پیدایش ایمپلنت دندان و پیشرفت آن بهتر است دیگر نگران بی دندانی نباشید.
بیشتر بخوانید » ایمپلنت دندان چیست و چگونه است ؟
از گذشته تا به امروز افراد به دلایل مختلف دندان های خود را از دست می دادند، برای مثال ممکن است فرد به دلیل ضربه دندان هایش شکسته شود یا فرد بر اثر پوسیدگی بیش از حد دندان خود را کشیده باشد و دندان طبیعی خود را از دست داده باشد و یا برخی افراد هستند که دندانی را به صورت مادر زاد نداشته اند و ایمپلنت دندان بهترین روش برای درمان این افراد است.
از همین جهت می گوییم که بهتر است افراد دیگر دغدغه بی دندانی را نداشته باشند. ایمپلنت دندان دارای شباهت بسیار زیادی به دندان های طبیعی فرد است و در بیشتر موارد کسی متوجه نمی شود که بیمار دندان های خود را با ایمپلنت دندان درمان کرده است. به غیر از ایمپلنت دندان روش های دیگری برای درمان بی دندانی هستند مانند استفاده از پروتز های مصنوعی و متحرک اما بهترین روش درمان بی دندانی ایمپلنت دندان می باشد.
پروتز های مصنوعی متحرک هستند و نیاز به مراقبت های بهداشتی فراوان دارند زیرا به صورت دائم درون دهان نیستند و باید آن ها را از دهان خارج کنید. همین موضوع ممکن است موجب ورود عفونت و باکتری به داخل دهان شود، از دیگر مشکلات این پروتز ها میتوان به این موضوع اشاره کرد که برای ثابت ماندن به دندان های طبیعی تکیه می کنند و سقف دهان را نیز می پوشانند که این موضوع موجب آسیب رسیدن به دندان های طبیعی می شود.
شاید برایتان جالب باشد » ایمپلنت دندان برای چه کسانی مناسب است ؟
همچنین با پوشاندن سقف دهان موجب کاهش حس چشایی فرد می شود علاوه بر این مشکلات باید به این موضوع اشاره کنیم که این پروتز ها موجب تحلیل رفتن استخوان فک، کاهش تراکم استخوان فک و از بین رفتن حالت فک می شوند. دلیل این که می گوییم ایمپلنت دندان از پروتز های مصنوعی بهتر هستند به این علت است که ایمپلنت دندان علاوه بر درمان بی دندانی، ریشه دندان را نیز درمان می کند و از تحلیل استخوان فک جلوگیری می کند، ایمپلنت دندان برای ثابت ماندن به دندان های طبیعی تکیه نمی کنند و برای نصب این ایمپلنت ها نیاز به تراش دادن دندان های طبیعی نیست، سقف دهان را نمی پوشانند و موجب کاهش حس چشایی نمی شوند، طول عمر ایمپلنت دندان بسیار زیاد است و در برخی موارد مادام العمر می باشد.
به طور کلی ایمپلنت دندان دارای عوارض نمی باشد، کاملا مانند دندان های طبیعی فرد عمل می کند و دارای ظاهری طبیعی و زیبا می باشند. دندان های مصنوعی دارای ظاهری مصنوعی می باشند و این در حالی است که ایمپلنت دندان با ظاهری طبیعی، شفاف و ترمیم طرح لبخند شما زیبایی را به چهره ی شما باز می گرداند.
درمان به روش ایمپلنت دندان چگونه است؟
مراحل این درمان وابسته به انواع ایمپلنت دندان می تواند تفاوت هایی را داشته باشد اما ما در این قسمت به بررسی کل آن خواهیم پرداخت. درمان به روش ایمپلنت دندان توسط پزشک متخصص تحت یک عمل جراحی که کم تهاجمی است صورت می گیرد، همچنین باید بدانید قبل از درمان به روش ایمپلنت دندان نیاز است برخی از اقدامات را انجام دهید تا برای عمل جراحی آماده شوید.
مراحل درمان به روش ایمپلنت دندان از قبیل زیر می باشند:
- مراجعه به دندان پزشک متخصص ایمپلنت و معاینه توسط پزشک و دریافت مشاوره.
- عمل پیوند استخوان و کشیدن دندان فرد در صورت لزوم.
- جای گذاری کردن پایه ایمپلنت درون استخوان فک بیمار
- قرار دادن هیلینگ کپ بر روی ایمپلنت
- قرار دادن اباتمنت روی ایمپلنت
- جای گذاری کردن تاج دائمی روی ایمپلنت دندان فرد
مراجعه به پزشک متخصص ایمپلنت
در این مرحله ابتدا شما باید تحقیقات خود را به صورت کامل و جامع انجام دهید تا بتوانید پزشکی ماهر، متخصص و با تجربه انتخاب کنید تا برای درمان به روش ایمپلنت به ایشان مراجعه نمایید.
فراموش نکنید که انتخاب پزشکی ماهر که از تجهیزات به روز استفاده می کند تاثیر بسیار زیادی بر موفقیت درمان شما دارد زیرا پزشک ماهر با استفاده از تجربه و تکنولوژی روز درمان شما را به خوبی طراحی می کند و این امر موجب کاهش طول درمان و افزایش موفقیت درمان شما می شود.
بیشتر بخوانید » ایمپلنت دندان برای چه کسانی مناسب نیست ؟
از همین جهت در انتخاب پزشک و کلینیک دندان پزشکی برای درمان خود کوشا باشید. در این مرحله وقتی شما به دندان پزشک مراجعه می نمایید ابتدا پزشک به صورت دقیق دهان و دندان شما را معاینه می کند و با استفاده از عکس های رادیو گرافی و تصویر برداری سه بعدی استخوان فک شما را مورد بررسی و معاینه قرار می دهد.
پس از معاینه دقیق، پزشک به شما مشاوره می دهد که عمل جراحی شما به چه روشی موفقیت آمیز تر خواهد بود و می توانید درمان موفقی را تجربه کنید. در این مرحله پزشک تعیین می کند که استخوان فک شما نیاز به پیوند و ترمیم دارد یا خیر؟ و چه برندی از ایمپلنت دندان با توجه به توان مالی برای شما و درمان شما مناسب است.
کشیدن دندان و عمل پیوند استخوان
در این مرحله از درمان شما اگر دندان خراب یا پوسیده داشته باشید و نیاز به عصب کشی یا کشیدن دندان داشته باشید در پزشک این کار را برای شما انجام می دهد تا دهان و دندان شما را برای درمان آماده کند. در صورتی که استخوان فک شما تحلیل رفته باشد و نیاز به ترمیم و افزایش تراکم استخوان داشته باشید در این مرحله این امر توسط متخصص انجام می شود.
عمل پیوند استخوان چرا و به چه صورت انجام می شود؟
پایه ایمپلنت را درون استخوان فک قرار میدهند به دلیل این که تاج ایمپلنت باید روی پایه ایمپلنت قرار داده شود و تاج برای ثابت ماندن نیاز دارد که به پایه متصل باشد.
در صورتی که بیمار دارای تراکم استخوان کافی نباشد استخوان فک بیمار از پایه پشتیبانی نخواهد کرد و با آن جوش نمی خورد که همین امر موجب لق شدن پایه ایمپلنت، شکست درمان و عوارض پس از آن می شود از همین جهت به روش پیوند استخوان، فک بیمار را ترمیم می کنند.
این عمل جراحی به این صورت انجام می شود که لثه را برش می دهند، سپس چهارچوبی روی استخوان فک درست می کنند، مواد پیوند استخوان را درون آن قرار می دهند و سپس لثه را روی این چهارچوب بخیه می کنند تا استخوان فک بیمار را ترمیم کنند. این عمل جراحی دارای طول درمان می باشد، طول درمان آن بین2 تا 6 ماه می باشد و پس از گذراندن طول درمان استخوان فک آماده عمل جراحی کاشت ایمپلنت می باشد.
جای گذاری پایه ایمپلنت دندان چگونه انجام می شود؟
در این مرحله از درمان عمل جراحی کاشت ایمپلنت آغاز می شود و پزشک متخصص با تزریق داروی بی حسی یا داروی بی هوشی عمل جراحی خود را شروع می کند.
در این مرحله پس از این که دارو تاثیر خود را گذاشت پزشک با استفاده از تیغ جراحی لثه را برش می دهد، یا با استفاده از پانچ لثه را برش می دهد تا استخوان فک بیمار نمایان شود و سپس طبق نقشه عمل جراحی که از قبل طراحی شده است استخوان فک بیمار را با استفاده از ابزار مخصوص دندان پزشکی در محلی که از قبل تعیین شده است سوراخ می کند و در نهایت پایه ایمپلنت را درون سوراخ ایجاد شده قرار می دهد. در این مرحله از درمان پس از گذراندن این قسمت ها لثه را روی پایه ایمپلنت یا اطراف آن بخیه می کند و زمان می دهد تا پایه ایمپلنت با استخوان فک بیمار جوش بخورد.
این امر ممکن است بین 3 الی 6 ماه زمان ببرد تا استخوان فک به خوبی با پایه ایمپلنت جوش بخورد. عموما پایه ایمپلنت را از تیتانیوم تولید می کنند و دلیل این امر این است که بدن انسان نسبت به تیتانیوم واکنش نشان نمی دهد و با آن مانند یک جسم خارجی رفتار نمی کند. از همین جهت استخوان فک رشد کرده و اطراف پایه ایمپلنت را می پوشاند که در اصل به این امر جوش خوردن پایه ایمپلنت با استخوان فک می گویند.
جای گذاری روکش دائمی روی پایه ایمپلنت
پس از این که طول درمان این عمل جراحی گذشت استخوان فک بیمار با پایه ایمپلنت به خوبی جوش خورد در صورتی که پزشک لثه را روی پایه ایمپلنت بخیه زده باشد لثه را برش می دهد تا پایه ایمپلنت نمایان شود. در غیر این صورت پایه ایمپلنت بیرون از لثه قرار دارد، پزشک روکش دائم را یا به وسیله چسب روی پایه می چسباند و یا تاج را روی پایه ایمپلنت پیچ می کند که مستحکم شود و تکان نخورد.
در برخی موارد در صورتی که دندان پزشک پس از معاینه تشخیص دهد که فرد توانایی کاشت پایه ایمپلنت و جایگذاری روکش دائمی را در یک جلسه داشته باشد پس از عمل جراحی کاشت ایمپلنت روکش دائمی را روی آن قرار می دهد و درمان در یک جلسه به اتمام می رسد. اما این موضوع را در نظر داشته باشید درمان به این روش نیاز به تایید پزشک متخصص، وضعیت سلامت جسمانی بالایی دارد و همچنین این روش درمان نیازمند مراقبت های ویژه و رعایت نکات بسیار حیاتی می باشد.
به طور کلی درمان کاشت ایمپلنت دندان به روش معمولی با توجه به وضعیت سلامت بیمار ممکن است بین 3 ماه زمان تا 1 سال زمان ببرد و در برخی موارد ممکن است این درمان بیش از یک سال زمان نیاز داشته باشد.