آیا اطلاعاتی در مورد ورم مفاصل دارید؟ ورم مفاصل یا همان التهاب مفاصل یکی از شایعترین بیماریهای مفصلی و استخوانی در تمامی دنیا است که افراد بسیار زیادی فارغ از جنسیت درگیر آن هستند. این بیماری به طور کلی مفاصل و فضای اطراف آن را مورد حمله قرار میدهد و به راحتی میتواند انجام کارهای روزمره زندگی را برای فرد غیرممکن و سخت کند. به علاوه اینکه درد و تورم بسیار شدیدی هم به همراه دارد، به خصوص زمانی که بیماری پیشرفت میکند و اقدامی به منظور کنترل آن صورت نمیگیرد. ما در ادامه این مطلب قصد داریم بیشتر در مورد بیماری ورم مفاصل، علائم آن و راهکارهای درمانی آن صحبت کنیم. همراه ما باشید.
منظور از ورم مفاصل چیست؟
آرتریت بیماری بوده که منجر به آسیب مفصلی میشود. همانطور که شاید خودتان هم بدانید مفاصل ما محل تلاقی دو استخوان هستند. به طور طبیعی برخی مفاصل با افزایش سن دچار سایش و فرسودگی میشوند. برخی اوقات این سایش منجر به بروز بیماری آرتروز میشود. به علاوه اینکه برخی از انواع آرتریت بعد از سانحه و بروز حادثه ظاهر میشوند. همچنین بسیاری از بیماریهای زمینهای ممکن است در نهایت فرد را درگیر ورم مفاصل کنند.
ورم مفاصل، التهاب مفاصل یا همان Arthritis یک بیماری بسیار شایع در بین افراد بالای ۵۰ سال است. این بیماری به طور معمول باعث سفتی، درد و التهاب میشود.
این بیماری بخشهای متعددی از بدن ما را درگیر میکند که از شایعترین قسمتها میتوانیم به دست و مچ دست، زانوها، لگن، پاها و مچ پا، شانهها و قسمت پایینی کمر اشاره کنیم.
به طور کلی در دنیای پزشکی بیش از ۱۰۰ نوع آرتریت داریم که از این بین روماتوئید، استئوآرتریت، نقرس، آرتریت پسوریاتیک، اسپوندیلیت آنکیلوزان و… از شایعترین انواع این بیماری هستند.
دقت کنید، با توجه به این موضوع که بیماری کدام بخش بدن را درگیر کرده ممکن است ساییدگی و فرسایش مفصلی را به شکلی متفاوت تجربه کنید. برخی از ورمهای مفصلی در نهایت ممکن است منجر به بروز دژنراسیون شوند.
علت ورم مفاصل چیست؟
فاکتورهای بسیار زیادی در بروز بیماری ورم مفاصل تاثیر دارند.
به طور کلی پیشنهاد ما به شما این است که در صورت مشاهده علائم ابتدایی حتما به پزشک مراجعه کنید و اجازه پیشرفت را به بیماری ندهید. به این خاطر که بیماران در مراحل و فازهای اولیه شانس بیشتری برای کنترل بیماری را دارند. همچنین گاهی اوقات این ورم مفصلی میتواند نشاندهنده یک بیماری زمینهای جدیتر باشد، به همین خاطر نباید آن را دست کم بگیرید.
از شایعترین علل بیماری ورم مفاصل میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- اضافه وزن
- پارگی تاندون
- بیماری لوپوس
- کم کاری تیروئید
- تب روماتیسمی
- بیماری اسپوندیلوز
- شکستگی استخوان
- بیماری سارکوئیدوز
- در رفتگی یا پارگی مینیسک
علاوه بر این موارد برخی فاکتورها هستند که احتمال بروز بیماری را دو چندان میکنند. از جمله:
- مصرف سیگار و دخانیات
- سابقه بیماری مفصلی در خانواده
- میزان و شدت فعالیت جسمی و بدنی
- شرایط بالینی و سلامتی فرد
به علاوه اینکه افراد بالای ۵۰ سال، زنان، ورزشکارانی که فعالیتهای تهاجمی انجام میدهند و افرادی که به طور کلی فشار و استرس زیادی بر روی مفاصل خود قرار میدهند بیشتر از دیگران شانس ابتلا به این بیماری را دارند. بنابراین اگر این موارد شامل حالتان میشوند بهتر است که در این زمینه با دکتر ارتوپد مشورت کنید.
علائم و نشانههای ورم مفاصل کداماند؟
علائم این بیماری با توجه به شرایط بیمار، شدت و میزان پیشرفت آن میتواند متفاوت باشد. اما به طور کلی باید در نظر بگیرید که اگر بیماری در نتیجه ضربه باشد پوست و بافتهای اطراف مفصل دچار کشیدگی و کمی خونریزی میشوند. از رایجترین علائم این بیماری میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- سفتی مفاصل
- کاهش توانایی حرکتی
- محدود شدن بازه حرکتی
- احساس درد به همراه ورم مفصلی
- قرمزی و احساس گرما در اطراف مفصل
- تغییر شکل مفصل در گذر زمان به دلیل تورم
- حساسیت ناحیه، بخصوص نسبت به لمس شدن
برخی دیگر از علائم کمتر مشاهده شده این بیماری عبارت هستند از تعرق شدید، دمای بالای بدن، کم اشتها بودن، کاهش وزن ناخواسته و ناگهانی، خستگی و کمبود انرژی، درد قفسه سینه، خشکی چشم و…
این بیماری ممکن است در هر سنی مشاهده شود، اما احتمال بروز آن در بازه سنی ۳۰ تا ۶۰ سال بیشتر است. به علاوه اینکه سبک زندگی، کار، فعالیت روزانه و ورزشی که دنبال میکنید همگی از جمله مواردی هستند که شانس ابتلا به این بیماری را بیشتر میکنند، بخصوص اگر فشار و استرس زیادی بر روی مفصل قرار بگیرد.
تشخیص و درمان بیماری ورم مفاصل
همانطور که گفتیم تشخیص این بیماری بخش بسیار حساسی از روند درمان و کنترل به حساب میآید. به این خاطر که هر چقدر دیرتر بیماری تشخیص داده شود کنترل آن سختتر خواهد بود. به همین خاطر است که پزشکان توصیه میکنند با مشاهده علائم اولیه حتما برای بررسیهای بیشتر به متخصص مراجعه کنید. به طور کلی تشخیص این بیماری کار چندان سختی نیست. پزشک در جلسه معاینه علاوه بر بررسی سوابق بیماریها، معاینه بالینی و همچنین بررسی علائم بیمار در صورت نیاز به سراغ آزمایش خون، ادرار، تصویربرداری اشعه ایکس، MRI، سی تی اسکن و… نیز میرود. دقت کنید که آزمایش خون و ادرار به منظور بررسی وجود التهاب در بدن هستند.
بعد از تشخیص بیماری نوبت به درمان آن میرسد. نکتهای که باید به آن دقت کنید این است که ورم مفاصل به صورت همیشگی و قطعی درمان نمیشود. بلکه راهکارهای موجود تنها به کنترل بیماری و جلوگیری از پیشرفت آن کمک میکنند. روشهای درمانی در چند متد خلاصه میشوند. از دارو درمانی گرفته تا تغییر سبک زندگی و در نهایت جراحی. جراحی تنها زمانی مورد استفاده قرار میگیرد که شدت آسیب و تخریب مفصلی شدید باشد و پزشک مجبور به جایگزین کردن مفصل آسیبدیده خواهد شد.
داروهایی که برای درمان این بیماری تجویز میشوند با هدف کاهش میزان التهاب و درد بیمار توصیه میشوند. دقت کنید که داروها باید در ساعت مقرر و در بازه زمانی مشخصی مورد استفاده قرار بگیرند و نباید در مصرف آنها زیادهروی کرد.
وقتی از تغییر سبک زندگی صحبت میکنیم منظورمان کارهایی از قبیل زیر است:
- ماساژ بخش متورم
- گذاشتن کمپرس سرد
- دنبال کردن فعالیت ورزشی سبکتر
- دنبال کردن رژیم غذایی مناسب و مغذی
- دوری از نوشیدنیهای الکلی و دخانیات
- استراحت دادن به قسمتهای آسیبدیده
- مصرف مکملها و ویتامینهای مفصلی ضروری
- قرار دادن بخش آسیبدیده در قسمتی بالاتر از سطح قلب
اگر در مورد متدهای درمانی به اطلاعات بیشتری نیاز دارید همین حالا سری به سایت درمانکده بزنید.
سخن پایانی
ورم مفاصل یک عارضه دردناک بوده که منجر به محدودیت حرکتی و سخت شدن فعالیتهای روزانه میشود. این بیماری اغلب مفاصل بزرگ بدن از جمله زانوها را درگیر میکند اما در بخشهای دیگری مانند لگن، دستها و شانهها هم دیده میشود. بهترین روش کنترل این بیماری کاهش میزان استرس و فشار وارد شده به بخش آسیبدیده و همچنین از بین بردن التهاب است. اگر اخیرا متوجه علائم مشابه به ورم مفاصل شدهاید بهتر است در این زمینه با دکتر ارتوپد مشورت کنید. اگر به دنبال بهترین متخصص هستید همین حالا سری به سایت درمانکده بزنید. درمانکده علاوه بر داشتن یک مجله پزشکی بروز دارای لیست کاملی از متخصصین است، از متخصص مغز و اعصاب گرفته تا بهترین متخصص اطفال و…